![]() |
بدینوسیله درگذشت اندیشمند معاصر و استاد عالیقدر
پروفسور فضل الله رضا را به جامعه علمی کشور و به ویژه دوستداران ریاضی تسلیت می گوییم. ایشان یکی از حامیان خانه ریاضیات اصفهان بودند و چندین کتاب از ایشان توسط خانه ریاضیات به چاپ رسید. روحشان شاد و یادشان گرامی باد. |
استادان و دانشوران خانه ریاضیات اصفهان، دانشجویان عزیز و پدران و مادران گرانقدر : امیدوار بودم که امروز سعادت دیدار شما را در اصفهان داشته باشم و شاهد نقش آفرینی و نوآوری فرزندان معنوی شیخ بهایی و دیگر دانشمندان آن سامان باشم، کوتاهی سفر به ایران، مرا از دیدار نصف جهان محروم کرد. بکوشیم و فرجام کار آن بود که فرمان و رأی جهانبان بود 16 اردیبهشت 1387 پروفسور فضل الله رضا |
پروفسور فضلالله رضا دانشمند ایرانی، رئیس پیشین دانشگاه تهران، سفیر اسبق ایران در یونسکو، روز چهارشنبه 29 آبان 1398 و در ۱۰۵ سالگی در اتاوای کانادا چشم از جهان فرو بست.
وی متولد 1293 در شهر رشت، تنها فارغ التحصیل دوره اول دانشکده فنی دانشگاه تهران بود که پس از گذراندن دوران کارشناسی در رشته مهندسی برق، سال 1324 مدرک کارشناسی ارشد را از دانشگاه کلمبیا در آمریکا و دکترای خود را در رشته مهندسی برق از دانشگاه مؤسسه تکنولوژی نیویورک (دانشگاه نیویورک فعلی) دریافت کرد.
فضلالله رضا سالها به تحقیق و پژوهش در حوزه نظریه اطلاعات و مخابرات پرداخت و بهعنوان یکی از پایهگذاران نظریه اطلاعات و مخابرات در جهان، سمتهایی همچون دومین نایبالتولیه دانشگاه صنعتی شریف، سفیر سابق ایران در یونسکو و کانادا را نیز داشت و برادر بزرگتر عنایتالله رضا فلسفهدان، نویسنده و مترجم و محقق تاریخ و جغرافیای تاریخ ایرانی بود.
وی طی سالهای ۱۳۲۹ تا ۱۳۳۴ عضو گروه مهندسی برق دانشکده مهندسی دانشگاه کاتولیک امریکا و سپس دانشگاهMIT در بوستون امریکا بود و سال ۱۹۶۵ بهدلیل مشارکت در نظریه شبکه و اطلاعات، بهعنوان عضو پیوسته مادامالعمر IEEE برگزیده شد که از اعضای پیوسته AAAS بهحساب میآید.
وی تحقیقات گستردهای در این زمینه و ارسال حداکثر اطلاعات در کانالهای مخابراتی نویزدار داشته و درباره اطلاعات و فرایندهای تصادفی، سیستمهای خطی آنالیز عمومی، نظریه سیستمها و مدارها، نظریه کنترل سیستمهای پویا، فضاهای خطی، انتقال و تلفات انرژی در شبکهها تحقیقات مهمی انجام داده است.
این دانشمند برجسته در کانادا اقامت داشت و از سال 1357 استاد دانشگاههای کنکوردیا در مونترئال در کبک کانادا و دانشگاه مکگیل مونترئال بود. رضا عضو افتخاری فرهنگستان زبان و ادب فارسی نیز بود. او از سال ۱۳۵۷ تاکنون استاد دانشگاههای کنکوردیا در مونترال در کبک کانادا و دانشگاه مکگیل مونترال بوده و در سمتهای استاد افتخاری دانشگاه تربیت مدرس، رئیس انجمن علمی ایرانیان در امریکای شمالی، رئیس گسترش زبان و ادب فارسی و مشاور و همکار فعال مؤسسات علمی و ادبی فراوانی بوده است.
برخی بیانات این دانشمند پر آوازه را به یادگار میآوریم.
-برای دانشجوی ایرانی عذری پذیرفته نیست؛ پیشرفت همت میخواهد.
– گمان نمیرود کسی در هوشمندی شرقیها بخصوص ایرانیها تردید داشته باشد، اما آیین خردگرایی به وجه عملی آن در شرق به خصوص در این دو سه قرن کمتر مورد توجه بوده است.
– به عنوان معلمی جهان دیده به شما توصیه میکنم با برنامهریزی، پشتکار و جدیت عقب ماندگی علمی کشورمان را برطرف کنید. هر دانشگاه بزرگ باید درهای گفت و شنود را میان پیروان علم و دانش جدید و منبع فرهنگ و هنر و حوزههای عرفانی باز نگه دارد تا نور عارفانهای بر گستره فناوری بتابد.
ایشان یکی از حامیان خانه ریاضیات اصفهان بودند و چندین کتاب از ایشان توسط خانه ریاضیات به چاپ رسید.
![]() |
راز آفرینش |
![]() |
دورهی هندسهی علمی و عملی |
![]() |
سخنرانیهای پروفسور فضل الله رضا |
سخنرانی پروفسور رضا در مراسم خانه ریاضیات اصفهان
بازدید پروفسور رضا از خانه ریاضیات اصفهان، آذر 1388
بازدید پروفسور رضا از خانه ریاضیات اصفهان، آبان 1387