گالری عکس
Photo Gallery

ورود اعضاء
Login
سؤال دوم مسابقه اینترنتی (اصلاح الگوی مصرف)
 
مصرف گاز
مقدمه:
کشور ما جزء کشورهايي است که در اسراف منابع انرژي درجهان مشهور است و مقام دوم در دنيا را دارد. ما به‌طور متوسط هشت برابر متوسط يک کشور سردسير جهان انرژي مصرف مي­کنيم. يکي از بزرگترين دلايلي که اين اسراف را در فرهنگ ما رواج داده­است ممکن است سياست دادن يارانه يا سوبسيد براي مصرف انرژي باشد. مثلا قيمت صادراتي هر متر مکعب گاز تقريبا 400 تومان است در صورتي­که ما براي آن 10 تومان پرداخت مي‌کنيم. يعني 390 تومان در هر متر مکعب يارانه ميگيريم. در مصرف برق و فراورده­هاي نفتي نظير بنزين هم اوضاع مشابهي وجود دارد. اگر هدف از اين سياست­ها کمک به طبقه محروم باشد واضح است که اين کمک به افرادی که تعداد خانه­هاي آنها بيشتر و بزرگتراست و احتمالا باغ­هايي با استخرهاي آب گرم هم دارند! بيشتر تعلق می­گيرد. و مهمتر قيمت بسيار کم اين کالا­ها براي مردم ما، فرهنگ استفاده بي­رويه آنها را به­همراه داشته است. مثلا در کشورهاي ديگر، حتي کشورهاي پيشرفته در فصل سرما پوشش لباس افراد در خانه بيشتر از پوشش لباس افراد در خانه­هاي ماست. ما به جاي پوشيدن لباس­هاي ضخيم­تر، بخاري­ها را زياد مي­کنيم و وقتی خانه زياد گرم شد به جای کم کردن حرارت، پنجره­ها را باز می­کنيم، چون قيمت واقعي سوخت ­را نمي­پردازيم و از همين­رو توجهي به ارزش واقعي آن نداريم! به همين دليل طبق آمارهاي گرفته شده، در فصول سرد دماي خانه‌هاي ما به طور متوسط 6 درجه سانتيگراد از متوسط دماي خانه­هاي دنيا گرمتر است. موارد ديگري مانند عدم توجه به عايق­بندي صحيح و کامل درب و پنجره منازل نيز به اين اتلاف و اسراف کمک مي­کند و همه اين عوامل باعث شده است تا ما شش برابر متوسط دنيا گاز مصرف کنيم! به­نظر مي­آيد به جاي دادن يارانه، بهتر بود مثل همه­ کشورهاي پيشرفته در دنيا قيمت واقعي آن محاسبه و اخذ مي­شد و پول آن به­شکل برنامه­ريزي شده­اي صرف توسعه اقتصادي کشور و رشد درآمد سرانه افراد مي­گرديد تا از طرفي همه خانواده­ها مبالغ واقعي را پرداخت کنند و از طرف ديگر استفاده صحيح از اين کالاي ارزشمند و هدر ندادن آن بين مردم رواج پيدا مي­کرد.
 
 
 
_________________________________
منابع:
 
 
 
توجه: در اين تمرين­ها می­خواهيم با انجام محاسباتي با ابعاد اين سياست و مصرف بي­رويه گاز در فصل سرما آشنا شويم. با کمک ساير اعضاي خانواده روي موضوعات زير کار کنيد و ايده­هايي براي کاهش اين مشکل در کشور ارايه دهيد و پاسخ را برای ما ارسال نمايئد.
توجه کنيد که عوامل و پارامترهای ديگری را نيز می­توان مطرح کرد و تأثير آن­ها را در نظر گرفت که برای سادگی مسئله از آن­ها صرفنظر شده است. (چگونه می­توان عوامل ديگر و ميزان تأثير آن­ها را شناخت؟)  
 
  • تمرين يک:
فرض کنيد متوسط مساحت خانه­هاي يک شهر در کشورمان 140 مترمربع و هر خانه ماهانه 150 مترمکعب گاز مصرف کند. تعداد خانه­هاي اين شهر را نيز 100هزار واحد فرض کنيد. محاسبه کنيد در هر ماه چه مبلغي يارانه براي مصرف گاز به اين شهر داده مي­شود.
  • تمرين دو:
ميدانيم در اين شهر روزانه 110 هزار متر مکعب کمبود گاز وجود دارد. از طرفي گفتيم که به­دليل استفاده بي­رويه و بي­ارزش بودن اين ماده در فرهنگ ما، دماي خانه­هاي ما به طور متوسط 6 درجه سانتيگراد از متوسط دماي خانه­هاي دنيا گرمتر است. فرض کنيد براي هر درجه گرمتر نگه داشتن هر خانه، متوسط 02/0متر مکعب گاز در ساعت مصرف مي­شود. محاسبه کنيد در فصل سرما به همين واسطه روزانه چه مبلغي پول در اين شهر از بين ميرود؟ ساکنين شهر دماي خانه­ها را چه مقدار بايد کاهش دهند تا مشکل کمبود گاز حل ­شود؟
  • تمرين سه:
مي­خواهيم فرمولي را طراحي کنيم که خانواده­هايي که زياد مصرف مي­کنند (کساني که در مصرف بي­توجه­اند!) بيشتر پول بدهند. خانه­اي که مقدار مصرف آن طوري باشد که بتواند دماي خانه خود را حداکثر مطابق با متوسط دماي خانه­هاي جهان نگه دارد، هر متر مکعب گاز مصرف شده برايش همان مبلغ 10 تومان محاسبه شود. اگر در اين حالت حداکثر گاز مصرف شده را a بناميم، ابتدا a را محاسبه کنيد. حال مي­خواهيم خانه­اي که مقدار مصرف آن بيش از a باشد، پرداخت برايش افزايش يابد و خانه­اي که بيش از 5/1 برابر a مصرف ­کند کل پرداخت آن با مبلغ 400 تومان براي هر متر مکعب محاسبه شود. اين فرمول را طراحي کنيد.
  • تمرين نهايي:
کسي که خانه­اش 200 است و اطراف شهر زندگي ميکند ممکن است از نظر اقتصادی از کسي که خانه­اش 100 متر است ولي در مرکز شهر زندگي مي­کند بيشتر تحت فشار باشد، و ممکن است محاسبات فرمول طراحي شده در تمرين سه برايشان منصفانه نباشد. فرض کنيد موقعيت محل خانه که ميتواند عددي بين يک  تا ده در نظر گرفته شود (يک يعني خانه در محلي بسيار ارزان­قيمت است و ده يعني خانه در محلي بسيار گران­قيمت است) به­همراه متراژ خانه در اختيار است. اين دو عدد را طوري در فرمول تمرين سه لحاظ کنيد که انصاف بيشتر رعايت شود. فرمول خود را مجددا طراحي و توضيحات خود را براي اينکه بگوييد چرا فرمول منصفانه است، بنويسيد.
 
پاسخ­هاي خود را تا روز اول دی ماه 1388 به آدرس الکترونيکی info@mathhouse.org و يا به آدرس خانه رياضيات اصفهان؛ ارسال نماييد.
پيروز باشيد